Nutidens unge landmænd søger både kærlighed og samvær med andre unge

Vestjyske landmænd frygter, at der kommer til at mangle faglærte i deres fag. Derfor indgår de nu et nyt samarbejde med Uddannelsescenter Holstebro, som skal gøre uddannelserne mere attraktive og forbedre undervisningen. Det sker ved at rykke skoleundervisningen ind til byen, mens den praktiske undervisning kommer til at foregå ude hos en række landmænd.
Samtidig sælges bygningerne uden for Holstebro, hvor uddannelsen hidtil er foregået. 

Derfor foretager landbrugsuddannelsen i Holstebro nu en storstilet omlægning. Den gamle landbrugsskole uden for byen er solgt, og efter sommerferien næste år flytter landbrugseleverne sammen med alle de andre unge, der går på Uddannelsescenter Holstebro inde i byen. Den praktiske undervisning kommer til at foregå ude hos landmænd, hvor både undervisere og elever tager ud. Det er allerede sat i gang.

Den tidligere Lægaard Landbrugsskole overtages 1. august næste år af Brunstad Kristne Menighed, som blandt andet vil bruge stedet til ungdoms-aktiviteter. Dermed vil der stadig være liv med mange unge i bygningerne.

Formand Kristian Gade fra Holstebro Struer Landboforening er bange for, at der bliver mangel på faglærte landmænd i fremtiden. Han tror, at den nye placering af uddannelsen kan friste flere unge til at gå i gang. Det kan også være på den nye EUX-uddannelse, hvor eleverne kan blive studenter og landmænd på samme tid.

Landboforeningen støtter op med et helt nyt initiativ. De garanterer praktikplads til alle elever.

Skoleundervisningen af landbrugseleverne kommer i fremtiden til at foregå ved siden af andre erhvervsuddannelser. Det giver nye muligheder for undervisning på tværs, for eksempel kommende landmænd og slagtere, der kan følge produktet fra nyfødt gris til udskåret skinke.

Uddannelsescenter Holstebro har indgået aftale med en række landmænd, som vil huse undervisningen. For eksempel får de hos svineavler Anders Ørts i Mejrup Hindkjær hver især mulighed for at inseminere en so og følge den og dens grise. Det bliver til gensidig glæde.

- Jeg har allerede fået spørgsmål om, hvorfor jeg gør, som jeg gør, fortæller Anders Ørts. De søer, som eleverne har taget sig af, har faktisk fået ekstra mange grise.

Skolen har også indgået aftaler med et par kvægbrug, en minkavler og planteavler. Skolen fortsætter med sin egen maskinpark.

- Det kan være svært for en skole at købe alt udstyr efter den teknologiske udvikling i landbrugserhvervet. Nu kan vi sende eleverne ud til de mest avancerede landbrug, siger direktør Ann Østergaard fra Uddannelsescenter Holstebro.

Gårdejer Per Sognstrup har selv gået på Lægaard Landbrugsskole og er i dag bestyrelsesmedlem i Uddannelsescenter Holstebro. Han tror på værdien i, at landbrugsuddannelsen ikke ligger for sig selv, men sammen med andre uddannelser. De vil også kunne bo på skolehjem med kommende tømrere, murere, mekanikere og mange andre.

En del af de nuværende bygninger uden for Holstebro er udlejet til Produktionsskolen Nordvestjylland. Den aftale er opsagt, og det sker samtidig med, at der kommer hele nye rammer for produktionsskolerne. Dermed kan der også på det område skabes noget helt nyt i Holstebro.

Yderligere oplysninger kan indhentes hos:

 • Formand for Holstebro Struer Landboforening Kristian Gade, Flynder, tlf. 61 76 84 00, kgadehsl@gmail.com
 • Direktør Ann Østergaard, Uddannelsescenter Holstebro, tlf. 99 12 22 00, ann@ucholstebro.dk
 • Bestyrelsesmedlem i Holstebro Struer Landboforening Anders H. Ørts, Mejrup Hindkjær, tlf. 40 46 53 23, ahoerts@gmail.com 
 • Bestyrelsesmedlem i Uddannelsescenter Holstebro og gårdejer Per Sognstrup, Nørre Felding, tlf. 20 92 61 04, sognstrup@altiboxmail.dk
 • Uddannelsesleder Anders Gammelvind, Center for jordbrug, Uddannelsescenter Holstebro, 99 12 26 20, ang@ucholstebro.dk

 

Denne pressemeddelelse er udsendt af Holstebro Pressen, som udgives af en arbejdsgruppe, der ønsker at udbrede kendskabet til, hvad der foregår på virksomheder, arbejdspladser, institutioner og andre steder i Holstebro Kommune. Arbejdsgruppe: Claus Nielsen, Dorte Martinsen, Ann Østergaard, Anders Nørgård, Ole Nielsen, Niels Christian Andersen, Peter Vinge Koustrup, Michael Ulsted, Mette Mørk Andersen, Jens Kristian Larsen og Niels Stoktoft Overgaard (journalist). Kontakt til arbejdsgruppen: niels@stoktoft.dk

 

 

 

 

 

 • Skave Nedbrydning

  28 november

  Vestjysk genbrugstømmerhandel booster salg og eksport med webshop:   Læs mere...

 • SteelXperts

  26 oktober

  Student Alexander bliver klejnsmed: Uddannelsescenter vil dreje flere fra gymnasiet mod erhvervsuddannelser   Læs mere...

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVLaugssalen

Laugssalen

Gi' en idé

Gi' en idé

Nyttige links

Nyttige links